2016/01/23

Paleo csörögefánk

Ami azt illeti, én forgácsfánk néven ismertem meg ezt a fánkot, és anyukám általában vaníliasodót készített hozzá, amikor ezt sütötte. De nevezik még herőcének is, főleg Észak-Magyarországon. Akárhogy is, szerintem az egyik legfinomabb fánk-féleség, és nagyon egyszerűen, gyorsan el lehet készíteni!

Farsang pedig nincsen fánk nélkül.:) Ez az időszak a mulatozás, lakomázás, bálok időszaka, amikor temetjük a telet, és köszöntjük a tavaszt. A csörögefánkot állítólag a törököktől vettük át, akinél létezik egy csöröge, vagy csöröglő nevű rituális ünnepség, amikor az apa sajátjaként ismeri el gyermekét. Ezen az ünnepségen volt szokás kínálni ezt a forró, bő zsiradékban kisütött finomságot. 
Nálunk a Sárköz területén terjedt el a csöröglő elnevezésű népi ünnepség.  csöröglőt aratás, szüret, vagy disznótor idején tartották, egy-két évvel a gyermek születése után, eredetileg csak az elsőszülött fiú kedvéért. A meghívottak forgácsfánkot, csöröglét vittek erre az ünnepségre. 
Svájcban a csörögefánk a hagyományos karneváli édesség, náluk még vékonyabbra nyújtják a tésztát, és tallér alakban sütik, valamint csöröge-tallérnak hívják. 

Most pedig lássuk, hogyan készül paleo módra ez a finomság! :)



A hozzávalókat 5 % kedvezménnyel tudjátok megvásárolni a "Noémi" kuponkód használatával itt: www.paleolet.hu

Hozzávalók

csipet só
100 g cocomas
50 g olvasztott zsiradék
1 tk szódabikarbóna
Zsiradék a sütéshez
Porrá őrült eritrti a szóráshoz




Elkészítés

1. A száraz hozzávalókat, és a nedves hozzávalókat külön-külön alaposan keverjük össze, majd gyúrjunk össze őket, hogy egynemű tésztát kapjunk.
2. Lisztezett felületen nyújtsuk vékonyra a tésztát.
3. Derelyevágóval vágjuk tetszés szerinti formára a tésztát, majd a közepükbe is ejtsünk egy vágást.
4. Serpenyőben vagy fazékban melegítsünk fel annyi zsiradékot, amennyi éppen ellepi majd a fánkokat.
5. Süssük ki a fánkokat a bő, forró zsiradékban, majd forgassuk porrá őrölt eritritbe. 

Tanácsok

- Ne legyen túl hideg a zsiradékunk, amikor elkezdjük a fánkot sütni, mert megszívhatja magát a fánk a zsiradékkal.
- Túl forró se legyen a zsiradék, mert könnyen megéghet a fánkunk! Akkor jó a zsiradék forrósága, hogy ha beledobunk egy darab fánk tésztát, és szelíden sisteregni kezd.
- Gyakran forgassuk a fánkokat sütés közben, mert hamar túlsülhet!
- Ne tegyünk egyszerre túl sok fánkot a zsiradékba, mert visszahűtheti azt! 




Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése